תזונה נכונה לטיפול בקנדידה
מהי קנדידה?
קנדידה אלביקאנס, אחד הזנים הפתוגניים מתוך כ- 150 זני קנדידה, היא פטריית שמר שנמצאת דרך קבע באברי גוף שונים, בעיקר במעי הגס, אבל גם בחלל הפה, העור והנרתיק הנשי. הקנדידה נחשבת לחלק טבעי ו"שקט" ממאגר הבקטריות בגוף וכל עוד המערכת החיסונית שלנו איתנה והגוף מאוזן, היא אינה גורמת כל נזק. הבעיה מתחילה כשרמות הקנדידה עולות והאיזון במעי מופר. דבר זה יכול להתרחש בשל גורמים שונים כגון שימוש יתר באנטיביוטיקה ותרופות שונות, שינויים הורמונאליים, תזונה לא נכונה ועוד.
מתי הקנדידה הופכת לבעיה בגוף?
הקנדידה, כאמור, מצויה ברמות מסוימות אצל כולנו. לרוב היא נשלטת בידי מיליוני החיידקים ה"טובים" הנמצאים במעיים ותפקידם להגן על הגוף מזיהומים; הם מתחרים עם תאי הקנדידה על מרחב המחייה ומפרישים רכיבים טבעיים נוגדי פטריות. כאשר האיזון בגוף מופר, הקנדידה מתחילה להתפשט ומפתחת איברים ארוכים המאפשרים לה לחדור לתאי הגוף דרך דפנות המעי ומאפשרת גם לחיידקים ולשמרים נוספים להיכנס לזרם הדם. תופעה זו מכונה "קנדידיאזיס" והיא מקושרת גם למחלות שונות כגון: סוכרת, אסתמה, אנמיה, מעי רגיש ולמצבים נפשיים כמו דיכאון ותשישות כרונית.
מהם הסימנים לכך שהבעיה הפכה להיות מערכתית?
התפשטות הקנדידה בגוף משבשת תפקודים פיסיים ונפשיים רבים ולכן עשויה לכלול שורה של תסמינים
שהבולטים בהם הינם:
• עייפות וחוסר אנרגיה.
• דיכאון, חרדה, שינויי מצב רוח קיצוניים, נדודי שינה, חוסר ריכוז ותחושת ערפול.
• בעיות במערכת החיסונית - בלוטות לימפה נפוחות, הצטננויות חוזרות, נטייה לאלרגיות
• בעיות הורמונאליות - חוסר איזון הורמונאלי, ירידה בדחף המיני, תסמונת קדם וסתית
• בעיות במערכת העיכול - נפיחות בבטן, גזים, שלשולים, גירודים וצריבה בפי הטבעת
• התפתחות פטרת על העור, בפה, בציפורניים, וכן פטרת בנרתיק.
כיצד התזונה שלנו משפיעה על התפתחות הקנדידה?
תזונה לא נכונה ולא מאוזנת היא אחת הסיבות המרכזיות להתפתחות קנדידה ויותר מכך, לשגשוגה בגוף. הקנדידה ניזונה בעיקר מפחמימות וסוכרים. לכן, הנטייה הרווחת כאשר קיים חשד לקנדידה היא להפחית או להימנע באופן זמני ממזונות בעייתיים אלו לחלוטין. הימנעות זמנית מפחמימות וסוכרים אכן תסייע בהפחתת התפשטות הקנדידה, אך לרוב, תכנס הקנדידה למצב "רדום" וכאשר נחזור לצרוך מזונות אלה היא תוזן שוב ונבגי הפטרייה ישובו לנבוט. המשמעות היא שנדרש שינוי תזונתי ייסודי על מנת למגר את התופעה לטווח הארוך.
כיצד לשנות את התפריט כך שהקנדידה לא תתפתח ותשגשג בגוף ?
תפריט מותאם ומאוזן ישנה את האקולוגיה של הגוף ומערכת העיכול ויגרום ל"הרעבת" הקנדידה.
מזונות מומלצים:
- מוצרים מחיטה מלאה ודגנים מלאים.
- כל סוגי הירקות (טריים או מבושלים), בעיקר ירקות ועלים ירוקים ומיצי ירקות ירוקים טריים.
- קטניות למיניהן: קינואה, שעועית ועדשים מכל הסוגים.
- פירות שאינם עתירי סוכר, כגון: תפוח עץ, אגס, לימון, אשכולית. וגם אלו בכמויות קטנות.
- בשר, עוף, דגים - לא מעובדים.
- אגוזים, זרעים ושקדים טבעיים ולא קלויים.
- ביו-יוגורט, יוגורט מחלב עיזים / כבשים.
- ביצים.
- שתייה מרובה של מים (ליטר וחצי- שניים ביום) לניקוי הרעלים הנפלטים מתאי הקנדידה.
המזונות העיקריים שיש להימנע מהם:
- מוצרים מקמח לבן, פחמימות פשוטות.
- סוכרים או מזונות עתירי סוכר.
- אלכוהול.
- מוצרי חלב (למעט ביו-יוגורט ויוגורט מחלב עיזים / כבשים).
- מוצרים המכילים שמרים ו/או צבעי מאכל.
- שמרים חיים ופטריות.
- חטיפים וממתקים.
אילו תוספי תזונה מסייעים לטיפול בקנדידה?
תוספי תזונה פרוביוטיים בריכוז גבוה (כגון מגה-פרוביוטיק) הם העיקריים המסייעים לשיקום אוכלוסיית החיידקים הידידותיים ולכן יעילים לטיפול בקנדידה בכלל ולטיפול ומניעה של פטרת הנרתיק בפרט.
תוספים נוספים המסייעים לשיפור המצב, במקביל לשינוי תזונתי או בשילוב עם תרופות אנטי פטרייתיות הינם:
משקה כלורופיל ? משפר את יכולת הגוף להתמודד עם הרעלנים הרבים אותם מפרישה הקנדידה ומסייע לניקוי ושיקום הגוף.
מולטי ויטמין נוזלי - לתמיכה כללית בכל מערכות הגוף ולחיזוק הגוף.
צוות חברת גרמזה פרמצבטיקה שירות לקוחות - 1-800-366-777